Fietsdragers met crankbevestiging

Twinny load met crankbevestigingBij een fietsdrager met crankbevestiging staat de fiets in zogenaamde wielgoten en wordt de crank (trapperarm) van de fiets gebruikt om de fiets vast te zetten op de fietsendrager. De fietsendrager zelf zit vast op de trekhaak van de auto. De wielen van de fiets worden omklemd met behulp van stelbare riempjes. De afstand tussen de wielgoten is verstelbaar waardoor dit type fietsdrager voor praktisch iedere fiets te gebruiken is. In geval van extra brede banden zoals bij een ATB fiets kun je speciale wielgoten kopen.

Fietsdragers met crankbevestiging zijn er voor 1 tot 4 fietsen en passen op praktisch iedere trekhaak. Fietsendragers met crankbevesting zijn er in kantelbare en niet kantelbare variant waarbij in het eerste geval de kofferbak goed benaderbaar blijft.

Het meest bekende fietsdrager merk met crankbevestiging is waarschijnlijk Twinny load. Dit merkt heeft de crankklem min of meer uitgevonden en verder ontwikkeld.

Voordelen fietsdrager met crankbevestiging

Nadelen fietsdrager met crankbevestiging

Aantal fietsen

Het aantal fietsen dat te vervoeren valt met een met crankbevestiging uitgevoerde fietsdrager ligt tussen 1 en 4. Er moet met meerdere fietsen rekening gehouden worden met de maximale kogeldruk van de trekhaak (veelal tussen de 50 en 75 kg). Het totale gewicht van de fietsdrager inclusief fietsen mag deze niet overschrijden.

Merken fietsdrager met crankbevestiging

Bekende fietsdrager merken die o.a. fietsdragers met crankbevestiging leveren zijn Cyclick Duo en Twinny Load.